Банкеръ Daily

Свят

НАТО призова Русия да се изтегли от окупираните зони в Грузия

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Русия да се изтегли от Абхазия и Южна Осетия.

Загрижени сме от руските действия там, призоваваме Русия да се изтегли от региона. Настояваме за запазването на сигурността и териториалната цялост на Грузия. Готови сме да съдействаме на Грузия в напредъка й по пътя към членство в НАТО, добави Столтенберг.

По повод заседанието тази сутрин на Комисията НАТО - Грузия той посочи, че сред обсъдените въпроси е била сигурността на енергийните доставки и в Черно море. Грузия има всички необходими средства да напредне към членство в алианса, ще продължим с подкрепата си, включително за осъвременяването на грузинските въоръжени сили, добави генералният секретар.

На пресконференция в отговор на въпрос той отбеляза, че след продължително прекъсване, военните комуникационни канали на пакта с Москва са възстановени. След като в продължение на две години нямаше заседания на Съвета НАТО - Русия, от миналата пролет заседавахме шест пъти, уточни Столтенберг. Отчитаме напредък по въпроса за сигурността на въздушното пространство, особено над Балтийско море, посочи той. По неговите думи съюзниците виждат резултат от разговорите с руската страна и остават открити за диалог.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във