Банкеръ Daily

Свят

НАТО дава на Русия шест месеца да се върне към договора за ракетите

Русия разполага със срок от шест месеца да се върне към договора за ракетите със среден обсег в Европа, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

Русия продължава да нарушава договора с разполагането на нови ракети със среден обсег, способни да носят ядрени бойни глави. Тези ракети са трудни за засичане, могат да достигнат до европейски градове и са преместваеми. Призоваваме Русия да се върне към спазването на договора, добави Столтенберг.

Имаме нужда от време за оценка какви стъпки да предприемем, ако договорът бъде прекратен. Ще бъдем единни, отговорът ще бъде съразмерен и отбранителен. Нямаме намерение да разполагаме нови наземно базирани ракети в Европа. Имаме много други възможности, но няма да ги обсъждам сега, защото това би повишило несигурността, посочи генералният секретар. Основната ни цел е да запазим договора, добави той.

Столтенберг съобщи, че на министерската среща ще бъде обсъждана и подялбата на тежестта от разходите за дейността на НАТО. Той отбеляза, че от 2016 г. насам европейските страни от алианса и Канада са увеличили с 41 милиарда долара отбранителните си разходи. Генералният секретар изрази очакването до края на следващата година тези допълнителни разходи да достигнат 100 милиарда долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във