Банкеръ Daily

Свят

Най-малко 290 загинали и 500 ранени при нападенията в Шри Ланка

Най-малко 290 души са загинали, а други 500 са ранени, при вчерашните нападения срещу църкви и хотели в Шри Ланка. Взривовете разтърсиха църквата Свети Антоний в квартала Кочикада в Коломбо, църквата Свети Себастиян в град Негомбо и още една църква в град  Батикалоа. По същото време станаха експлозии и в хотелите Шангри-ла, Синамон Гранд и Кингсбъри в Коломбо. Взрив имаше и в столичния зоопарк и в квартала Дематагода, съобщи Ройтерс.

Полицията е арестувала най-малко 24 души във връзка със серията от експлозии, като всички задържани са местни граждани  и сега са разпитвани. Според нови доказателства три от атаките са били извършени от атентатори камикадзе. Властите вече са локализирали микробус, с който се предполага, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са пребивавали те. Тя се намира в покрайнините на столицата Коломбо. Късно вчера вечерта импровизирано взривно устройство беше намерено и близо до летището на града и беше обезвредено.

Президентът Маитхрипала Сирисена, който се намираше в чужбина, когато бяха извършени атентатите, е свикал за днес среща на Съвета за национална сигурност. В нея ще участва и премиерът Ранил Викремесинге.
    
 Засега никой не е поел отговорност за атентатите, извършени на католическото Възкресение Христово. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във