Банкеръ Daily

Свят

Мугабе все пак подаде оставка

В Зимбабве ликуват при новината за оставката

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка днес, предаде Ройтерс.

Той е направил това в писмо, изпратено до парламента, съобщи председателят на Националното събрание, долната камара на законодателния орган, Джейкъб Муденда. 
Когато Муденда обяви новината пред депутатите, в залата избухна бурен възторг.

Хиляди хора започнаха да празнуват по улиците на столицата Хараре. 

Уволненият от Мугабе вицепрезидент Емерсън Мнангагва ще се върне в Зимбабве до 48 часа, за да стане президент, съобщи висш функционер на управляващата партия ЗАНУ-ПФ, цитиран от Асошиейтед прес.

По-рано днес двете камари на зимбабвийския парламент се събраха на съвместно заседание, за да задвижат процедура по импийчмънт на президента. Муденда прекъсна дебатите по въпроса, за да съобщи новината за оттеглянето на Мугабе.

В писмото на президента се казва, че оставката му влиза в сила незабавно. 

Мугабе подчертава, че се оттегля доброволно, за да позволи "плавен преход във властта", предаде АП.

Агенцията отбелязва, че оставката е дошла след една седмица на извънредни събития в Зимбабве, която започна с намесата на армията, недоволна от уволнението на дългогодишния вицепрезидент Емерсън Мнангагва и очакванията, че се подготвя идването на власт на непопулярната първа дама Грейс Мугабе.

93-годишният Робърт Мугабе бе най-възрастният държавен глава в света, припомня АП. Той управляваше Зимбабве 37 години - от самото съществуване на бившата британска колония като независима държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във