Банкеръ Daily

Свят

Мугабе отказва да сдаде властта в Зимбабве

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе настоява, че е единственият законен лидер и отказва да подаде оставка, съобщи източник от разузнаването, цитиран от Ройтерс.

С Мугабе в момента се водят преговори чрез посредничеството на католически свещеник да се откаже от поста си, за да бъде дадена възможност на 93-годишния някогашен участник в борбата за независимост да се оттегли с достойнство след военния преврат.

Свещеникът Фиделис Мукорони се опитва да посредничи между Мугабе и генералите, които завзеха властта в сряда. Според високопоставен политически източник целта на преговорите е да се осигури гладък преход без проливане на кръв след оттеглянето на Мугабе, който управлява от независимостта на Зимбабве през 1980 г.

Мугабе все още е смятан от мнозина африканци за герой от освобождението, но на запад го смятат за деспот, чието катастрофално управление на икономиката и готовност да използва сила, за да задържи властта, са съсипали една от най-обещаващите африкански страни, припомня Ройтерс.

Доклади на разузнаването показват, че вицепрезидентът Емерсън Мнангагва, уволнен миналия месец, повече от година подготвя планове с помощта на военните и опозицията за управлението в Зимбабве след Мугабе. 

Вчера стана известно, че военните са поставили под стража президента и семейството му, както и министъра на финансите Игнейшъс Чомбо, блокирали са пътищата към правителствените сгради, парламента и съда в Хараре и са завзели сградата на радио-телевизионната корпорация. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във