Банкеръ Weekly

Свят

Мотаенето на Лондон вбеси Брюксел

Сметката за Брексит няма да се размине на Великобритания.

Третият кръг от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз не само че не изглади противоречията и не доближи двете страни до споразумение, но предизвика все по-осезаемо раздразнение в Брюксел. Усещането в централата на Евросъюза е, че Лондон целенасочено увърта и отлага обявяването на позициите си.

Израз на негодуванието даде председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който на 29 август заяви, че е прочел внимателно всички изготвени от правителството на Нейно Величество документи и нито един от тях не го удовлетворява. Никакви разговори за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брексит няма да започнат, докато не се решат въпросите, свързани с раздялата между Брюксел и Лондон, потвърди отново Юнкер позицията на съюза.

С действията си Лондон наистина оставя впечатлението, че или не си е написал домашното, тоест не е готов с конкретни предложения, или целенасочено отлага тяхното обявяване. Една от инициативите на британското правителство за спечелване на доверието на европейските столици също не дава плодовете, които се очакват от нея - става дума за срещите при затворени врати с посланиците на Евросъюза в Лондон.

В рамките на половин месец бяха проведени две такива срещи, чието предназначение бе да обяснят становището на британците по ключови теми в навечерието на третия кръг от преговорите. Те не бяха официално обявени и според висши дипломати, цитирани от изданието "Политико", представителите на 27-те оставащи в ЕС страни са коментирали "липсата на детайли" от страна на британския кабинет. Дипломатите останали разочаровани, че не било спазено даденото обещание да им бъде предоставен документ, съдържащ детайлни позиции за калкулирането на британските задължения към съюза след напускането му.

Организатор на двете срещи, проведени във Форин офис на 17 и 24 август, бе Алекс Елис от екипа на министъра за Брексит Дейвид Дейвис. Първата е била посветена на позициите на британското правителство за митническите тарифи и Северна Ирландия, а втората - на защитата на данните и на юрисдикцията на Европейския съд. Елис обещал на чуждестранните представители, че през следващите седмици ще представи още позиции на британското правителство и че целта на тези документи е да се покаже на Брюксел, че "Лондон си е направил домашното навреме".

Присъствали дипломати обаче свидетелстват, че двама от посланиците поискали от Елис да даде повече информация за начина, по който ще бъдат приложени плановете на кабинета за новите митнически тарифи, но той или не могъл, или не пожелал да даде по-детайлен отговор. По думите на свидетели представянето му като цяло било "неясно и двусмислено".

Не е изключено, разбира се, европейските дипломати целенасочено да представят британските действия в неблагоприятна светлина. Но дори реакцията им спрямо представените на двете срещи документи да не е била съвсем обективна, основният източник за недоволството им остава неизпълненото обещание на Лондон за повече яснота около изчисляването на задълженията му към съюза. Особено раздразнение е предизвикало това, че в края на първата среща Елис обещал на следващото събиране да внесе повече яснота по въпроса, но когато то се състояло, обявил, че не може да предостави никаква друга информация освен признанието на кабинета, че дължи някакви пари на Брюксел.

Така се държи и главният британски преговарящ Дейвид Дейвис, който не желае да предложи методология за изчисляване на британските задължения към общността, но в същото време не пести критиките си към предложенията, представени от отсрещната страна. Този подход дразни Брюксел и накара главния преговарящ от ЕС Мишел Барние да подчертае на 28 август, когато бе открит третият кръг от преговорите, че "трябва да започнем да преговаряме сериозно".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във