Банкеръ Daily

Свят

Москва: Искаме диалог със САЩ, въпреки че отношенията ни пострадаха по тяхна вина

Кремъл заяви, че все още се надява на възстановяване на диалога с Вашингтон въпреки "всички щети", които са понесли двустранните отношения по вина на САЩ.

"Надяваме се с времето, когато американските ни колеги уредят вътрешните си проблеми, да започне диалог въпреки щетите, които понесоха двустранните отношения по вина на Вашингтон". Неоснователни са обвиненията, че Русия възпрепятства достъпа на Организацията за забрана на химическите оръжия до сирийския град Дума, където неотдавна бе извършена предполагаема химическа атака", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АФП и БТА.

Москва смята американските санкции за форма на нечестна конкуренция и ще им отговори в съответствие с интересите на Русия, добави той, цитиран от Ройтерс.

 "Санкциите срещу Русия се превръщат във фиксидея. Все още смятаме тези санкции за незаконни и сме убедени, че всеки икономист може да види в тях открит опит за изтласкване на руски компании от световните пазари", каза Песков.  

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков настоя, че Русия ще се противопостави на всякакви нови опити за извършване на удари от страна на САЩ и съюзниците им в Сирия, като предупреди за по-твърд отговор на Москва при бъдеща провокация САЩ.  Той все пак предполага, че САЩ нямат нови планове за извършване на въздушни удари в Сирия.

САЩ, Великобритания и Франция в събота сутринта нанесоха ракетни ударипо сирийски правителствени обекти, които според тях се използват за производството на химически оръжия. При нападението бяха изстреляни 105 ракети. Руският президент Владимир Путин нарече ударите "акт на агресия" срещу суверенна държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във