Банкеръ Daily

Свят

Могерини: В 72 държави отношенията между еднополови продължават да се криминализират

По повод Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията Европейският съюз изтъква отново неотклонния си ангажимент за утвърждаване и закрила на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните лица (ЛГБТИ). Това се посочва в изявление на върховния представител Федерика Могерини от името на ЕС по повод Международния ден за борба срещу хомофобията, трансфобията и бифобията.

В цял свят културните, традиционните и религиозните ценности продължават да се използват като оправдание за преследване, дискриминация, тормоз и тежко малтретиране на ЛГБТИ, които често са придружени от престъпления от омраза и крайни форми на насилие, включително изтезание и убийство.

В 72 държави законите, отнасящи се до сексуалната ориентация, продължават да криминализират сексуалните отношения между лица от един и същи пол, а в други държави законодателството не предлага необходимото равнище на закрила, което позволява ежедневно да се извършват различни форми на дискриминация във всички сфери на живота на ЛГБТИ. ЕС отново категорично потвърждава, че дискриминацията срещу ЛГБТИ накърнява най-основните принципи на правата на човека, заложени във Всеобщата декларация за правата на човека.

Изказване на председателя на унгарския парламент, който сравни гейовете с педофили междувременно предизвика остри реакции от опозицията и ЛГБТ сдруженията, предаде Франс прес.

Вчера Ласло Кьовер, който е член на партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, заяви по адрес на гейовете, че "от нравствена гледна точка няма разлика между поведението на един педофил и този, който иска да стане осиновител, защото и в двата случая детето е обект на желание".

"Трябва да се засрами. А е председател на парламента!", възмути се съпредседателката на лявата партия "Диалог за Унгария" Тимея Сабо.

Според независимата депутатка Бернадет Сел, едно от главните лица на опозицията, партията ФИДЕС е станала крайнодясна и вече няма задръжки.

Левоцентристката партия "Демократична коалиция" заяви, че депутатите й повече няма да стават за поздравяване на председателя на парламента и го нарече "политически престъпник".

Да сравняваш желанието да станеш осиновител с педофилия наранява не само родителите от ЛГБТ общността, а всички родители осиновители", заяви главното унгарско сдружение за защита на правата на ЛГБТ.

Правителството на Виктор Орбан заявява, че иска да защити традиционното семейство и се противопоставя на еднополовите бракове в името на християнските ценности на обществото, споменати в унгарската конституция, в която бяха внесени изменения през 2011 г. от 

Facebook logo
Бъдете с нас и във