Банкеръ Weekly

Стени

Моделът на Тръмп пред сериозно изпитание

"Деветдесет процента от наркотиците идват от Мексико. Това е трагичната реалност. Един цикъл от човешко страдание, който съм решен да прекъсна."                                                                                                            

Доналд Тръмп

 

"Символът на Америка трябва да е Статуята на свободата, а не висока 10 метра стена."

Чък Шумър, сенатор от Демократическата партия 

Американският политически модел е лидерски. Без значение от стила на управление  стилът на повечето президенти на САЩ е точно такъв, като започнем от първия - Джордж Вашингтон (30 април 1789 - 4 март 1797-а) и стигнем до последния 45-и - Доналд Тръмп. Проблемът е, че от встъпването си в длъжност Тръмп си изгради имидж на твърдоглав, конфликтен, използващ диалога, за да нарежда и заклеймява, дори понякога скандално креслив политик. Неотстъпчивостта му стигна дотам да заяви, че няма шанс да промени позицията си за защитна стена по границата с Мексико, без значение от последиците. А последиците са налице, защото правителството е блокирано вече трета седмица. То прекрати частично работа на 22 декември, след като Сенатът не удовлетвори искането на Тръмп да бъдат отделени 5.7 млрд. долара за граничната стена. Демократическата партия е категорично против изграждането на оградата. Според опонентите на президента построяването й би било неморално, скъпо и неефикасно. Заради конфликта в принудителен неплатен отпуск излязоха около 800 хил. държавни служители. От финансиране са лишени 25% от държавните институции, включително и министерството на вътрешната сигурност, министерството на търговията, министерството на вътрешните работи и министерството на финансите. Затворени са музеите на института "Смитсониън".

В извънредно обръщение към нацията от Овалния кабинет в Белия дом на 8 януари американският държавен глава посочи, че няма да обяви извънредно положение, но и няма да се откаже от плановете си, защото нелегалната миграция по южната граница на страната застрашава сигурността - САЩ е в опасност, а решение има. Ако беше обявил извънредно положение, той имаше опция да заобиколи Конгреса и сам да разпореди строеж на стената по границата с Мексико. 

"Всички американци страдат от неконтролираната незаконна имиграция. Тя оказва натиск върху обществените средства, отнема работни места и понижава заплатите. Нашата южна граница е снабдителна верига за метамфетамини, хероин и кокаин. Деветдесет процента от тези наркотици идват оттам. Това е трагичната реалност. Един цикъл от човешко страдание, който съм решен да прекъсна", изтъкна президентът.

В същото време икономисти алармират, че докато Тръмп и демократите си разменят обвинения, частичното спиране на работата на администрацията започва да оказва отрицателно въздействие върху икономиката. Друг проблем е, че парализата засяга стотици хиляди федерални служители, много от които няма да получат заплата, но дължат общо 249 млн. долара месечни ипотечни плащания.

При все че е информиран за тези рискове, Тръмп бе категоричен, че ще стои до верните си поддръжници, очакващи от него да се бори за стената, която е обещал по време на предизборната си кампания. Според президента Мексико е най-опасната държава в света: "Нужна ни е стена за сигурността на нашата страна. Нужна ни е стена, за да спрем огромния поток на наркотици от Мексико. Ако няма стена, няма да има и сделка по имиграционната реформа между републиканците и демократите в Конгреса." За Тръмп затварянето на границата ще е от полза за САЩ, след като американците губят в търговията си с Мексико над 75 млрд. долара на година, без да се броят парите от наркотици.

Повечето републиканци разпалено подкрепяха твърдата позиция на държавния глава, но след като правителството частично спря работа и част от американското общество категорично подкрепи демократите, вече са разколебани. Анализатори смятат, че президентът активно губи позиции и е поставен пред сериозно изпитание. Още междинните избори в средата на мандата му разкриха дълбоки разделения в Републиканската партия и донесоха големи успехи на демократите в щати, от които Тръмп ще има нужда, за да бъде преизбран през 2020-а. Досега високият тон, обидите, заплахите и умението му да вдига скандали работеха за него, но ситуацията се промени, защото демократите увеличиха властта си, а и самочувствието си. 

Междувременно заваляха нови обвинения от страна на демократите. Според тях Тръмп мени мнението си като ветропоказател и тълкува събитията, както му е изгодно. Той каза, че голяма част от стената вече е построена, въпреки че не е. Както и че Мексико ще плати за нея чрез нова търговска сделка, но тази сделка нито е ратифицираната, нито включва такива условия. Оправдаваше се, че никога не е призовавал стената да е бетонна, а именно това искаше. И без доказателства и споменаването на конкретни имена уверяваше, че някои бивши президенти са му казали да настоява за граничното съоръжение. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пък е на мнение, че Тръмп е изфабрикувал криза по границата с Мексико и държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство. Тя обвини президента в дезинформация и злонамереност.

Сега Тръмп лансира тезата, че демократите бойкотират работата му, защото се страхуват, че със сигурност ще спечели още един мандат. В това може би е прав, защото въпреки конфликтността си стриктно спазва предизборните си обещания и работи по волята на своите избиратели. Становището на държавния глава е, че отговорността за сегашната тежка ситуация не е негова.  "Демократите трябва да започнат да преговарят", твърди той и за пореден път ги кани на среща, за да бъдат обсъдени предложенията на правителството за излизане от задънената улица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във