Банкеръ Weekly

Свят

Милиардер става финансов министър на Чехия

Чешкият милиардер Андрей Бабиш обяви, че е напуснал холдинга си Агроферт, за да се избегне конфликт на интереси, предаде Франс прес. Той най-вероятно ще е следващият финансов министър на страната.

"Лично подписах заповедта си за уволнение", обяви Бабиш, който е лидер на популисткото движение "АНО". Обявяването на състава на лявоцентристкото правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка се очаква в края на месеца.

В трипартийната коалиция освен социалдемократите и "АНО" влизат още и християндемократите. "Името ми трябва да се заличи от всички регистри, отказвам се от пълномощията си на подписване и от членството в ръководни органи и надзорни съвети", обяви 59-годишният Бабиш във Фейсбук страницата си.

Той уточни, че ще запази само пост в надзорния съвет на фондацията "Агроферт", която помага за изпълнението на благотворителни проекти. Холдингът Агроферт включва над 200 фирми с около 27 000 служители и е четвъртият най-голям работодател в Чехия. През 2012 г. нетната му печалба е била 219 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във