Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Все още можем да преговаряме за Брексит, но на ход е Мей

Все още има време за преговори между ЕС и Великобритания по излизането й от блока, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Меркел каза, че съжалява за решението на британските депутати да отхвърлят споразумението за Брексит, което премиерът Тереза Мей договори с ЕС.

"Разбира се, ще направим всичко за намиране на организирано решение, но сме подготвени и ако няма такова решение", каза тя.

"Все още имаме време да преговаряме, но сега чакаме да видим какво ще предложи британският премиер", добави Меркел.

Тереза Мей може би ще трябва да намери алтернатива на плана си за Брексит, за да излезе от парламентарната безизходица, заяви лидерът на нейната Консервативна партия в британския парламент Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.

"Трябва да намерим начин някаква алтернативна сделка, подлежаща на договаряне, да бъде представена на ЕС, за да можем да осъществим Брексит на 29 март", каза Ледсъм за радио Би Би Си.

Ледсъм добави, че според нея Мей ще оцелее от насрочения за тази вечер вот на недоверие.

"След това премиерът няма непременно да търси чисто нови идеи, за които никой досега не се е сетил, а ще търси консенсус, някаква нова инициатива за намиране на решение, по което може да се преговаря с ЕС и което би получило мнозинство в Камарата на общините", каза Ледсъм.

Ако се организира втори референдум за Брексит, Великобритания отново ще реши да напусне ЕС, и то с по-голямо мнозинство, заяви бившият лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство ЮКИП Найджъл Фараж.

След отхвърлянето на споразумението на Тереза Мей за Брексит в парламента снощи някои депутати искат втори референдум, като смятат, че сега британците биха гласували за оставане в ЕС.

"Британците може да са много кротък народ, но ви гарантирам, че ако им се окаже прекалено голям натиск, ще се превърнат в ревящ лъв. Ако трябва да се борим във втори референдум, ще бъдем още по-предизвикателни и ще го спечелим с още по-голямо мнозинство", каза Фараж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във