Банкеръ Daily

Според британски медии

Меркел трябва да отстрани Юнкер

Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се превръща в проблем, с който Ангела Меркел ще трябва да се заеме, твърдят британски вестници, цитирани от БТА.

Изданията, които се позовават на германски правителствени източници, смятат, че на канцлера ще се наложи да действа "скоро".

Германски министър е заявил пред "Сънди таймс", че Меркел е започнала да смята Юнкер за "част от проблема" в ЕС.

"Юнкер отново и отново действаше против общия интерес, а реакцията му към британския референдум беше доста вредна", заявил източникът, цитиран от "Индипендънт".

Реториката на 61-годишния люксембургски политик за Северна Ирландия и шотландската независимост - и особено срещата му с лидера на Шотландската национална партия Никола Стърджън в Брюксел - са били възприети като "ненужна провокация", пише вестникът.

Канцлерът може да предприеме действия за отстраняването на Юнкер догодина, отбелязва "Дейли телеграф", според който това би било признак за задълбочаването на разногласията в ЕС за това как да се отговори на Брекзит.

"Сега не е време за институционни боричкания, но натискът над Юнкер да се оттегли само ще се засилва и канцлерът в крайна сметка ще трябва да се заеме с това догодина", заявил анонимният източник.

Председателят на ЕК е сред основните застъпници за повече европейски федерализъм и според някои неговите действия отчасти са причина за реакцията срещу ЕС, довела до резултата от британския вот, отбелязва "Индипендънт".

Въпреки че Меркел е най-влиятелният европейски политик, критикуващ Юнкер, тя не е единствена, отбелязва изданието.

Малко след обявяването на резултата от референдума чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек призова председателя на ЕК да се оттегли.

"Смятам, че председателят на ЕК в момента не е най-правилният човек за поста. Не искам да отправям призиви към никого (да подава оставка), но някои в ЕС може би трябва да помислят за напускане, защото ("Брексит") е отговорност, която някой трябваше да поеме", каза Заоралек пред Чешката телевизия.

Според него председателят на ЕК не е направил достатъчно, за да предотврати загубата на Великобритания за ЕС. Представители на Полша, Унгария и Естония също критикуваха Юнкер, припомня "Индипендънт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във