Банкеръ Daily

Свят

Меркел обеща подкрепа за Италия за мигрантите

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща подкрепата на Берлин за усилията на Италия да се справи с потока от мигранти, предаде ДПА. Тя каза това на среща с италианския премиер Джузепе Конте при първото му посещение в Германия след встъпването му в длъжност.

Меркел повдигна въпроса за справяне с бежанския проблем в Северна Африка, особено в Либия. Тя добави, че е необходимо сътрудничество с организации за бежанците, като Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Конте, който встъпи в длъжност на 1 юни след продължителен процес на формиране на коалиционно правителство, призова ЕС към повече солидарност при разпределянето на тежестта на миграцията. Европейският съюз трябва да промени перспективата си, заяви той, преди да започне преговорите с Меркел.

"Италианските граници са европейски граници", подчерта той и добави, че Италия иска промяна на системата от Дъблин, според която бежанците трябва да подадат заявление за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.

И двамата лидери призоваха молбите за убежище да бъдат обработвани, преди мигрантите да пресекат Средиземно море - или в родните им страни, или в тези, през които преминават. Те подчертаха също, че е необходимо да се гарантира сигурността на външните граници на ЕС, като се подсили европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, с акцент върху борбата с трафика на хора.

Според италианския в. "Република" се очаква Меркел да обсъди с Конте план за увеличаване на броя на служителите на европейската брегова охрана от 2000 на 10 000, за да могат да се грижат за морските граници, да регистрират мигранти и да обработват молби за убежище.

Дебатът по какъв начин ЕС трябва да се справи с притока на бежанци се поднови миналата седмица, когато Италия не позволи на кораб на хуманитарна организация с над 600 мигранти да акостира на нейно пристанище, отбелязва ДПА. Една от целите на Меркел е да постигне двустранни споразумения със съседите на Германия, за да може да връща бежанци още на границата, ако вече са регистрирани в друга страна. Новата политика по този въпрос е в центъра на назряващ конфликт в управляващата в Германия коалиция, припомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във