Банкеръ Daily

Свят

Меркел: Източна и Запазна Германия още не са изравнени

Нужно е да се направи още за изравняване на жизненото равнище в източната и западната част на Германия, каза канцлерът Ангела Меркел във видеопослание, публикувано вчера преди среща през седмицата с регионалните премиери на източните германски провинции, предаде ДПА.

Откакто Германия се обедини през 1991 г., петте бивши комунистически източни провинции изостават от западните по заплащане на труда и икономически възможности. Много млади хора напуснаха по-малките източни градове, за да отидат или в по-големите градове на изток или в западната част на Германия и по този начин регионът беше лишен от потенциална работна сила.

В предизборната си кампания от миналата година за четвърти канцлерски мандат Меркел обеща да премахне така наречения данък "Солидарност". Чрез него се прехвърляха средства на изток от по-богатите провинции.

Сегашното правителство в Берлин се е съсредоточило върху това да пренасочва средства в помощ на закъсали райони, без значение дали са на изток или на запад. Във видеопосланието си обаче Меркел заяви, че съзнава неминуемото запазване на разделението изток - запад и след 2019 г., когато ще отпадне данък "Солидарност".

В изявлението си тя отбелязва, че на изток брутният вътрешен продукт на глава от населението е само около 73 процента от равнището на запад. Това намалява и данъчните постъпления на изток. "В такъв случай постоянно трябва да си задаваме въпроса как бихме могли по систематичен начин да балансираме структурните разлики между Изтока и Запада в области като изследванията, разполагането на централите на големите компании или при структурната безработица", каза тя.

В сряда Меркел ще се срещне с регионалните премиери на източните провинции в град Бад Шмидеберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във