Банкеръ Daily

Свят

Меркел иска силна турска икокономика

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган са провели телефонен разговор, в който са обсъдили двустранните отношения, състоянието на турската икономика и предстоящите срещи на финансовите и икономическите министри на двете страни.

Меркел е заявила на Ердоган, че за Германия е важно турската икономика да бъде силна, предадоха световните агенции.

"Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й", подчерта Ангела Меркел още в началото на кризата с турската национална валута, настоявайки да се направи всичко възможно, за да се осигури независимостта на централната банка. 

Турският президент ще посети Германия на 28 и 29 септември. Визитата бе анонсирана от говорител на германския държавен глава Валтер Щайнмайер. Именно Щайнмайер е поканил Ердоган. 

Предвидена е и среща между него и германския канцлер. 

Меркел е поставена под сериозен натиск да не се среща с турския лидер. Твърди се, че натиск оказват дори коалиционните и партньори. 

През юли Берлин обяви, че ще отмени икономическите санкции, които наложи на Анкара преди една година. Германия забрани износ на стоки за Турция на стойност 1.5 млрд. евро. Очаква се рестрикциите да бъдат свалени през новата финансова година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във