Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Зеехофер се разбраха за мигрантите

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е в конфликт с Ангела Меркел за миграционната политика, обяви късно снощи, че е постигнал споразумение с канцлера по спорния въпрос, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"След интензивни преговори" между Християндемократическия съюз /ХДС/ на Меркел и баварския Християнсоциален съюз /ХСС/, оглавяван от Зеехофер, "ние постигнахме споразумение по мерките за намаляване на нелегалната имиграция по границата между Германия и Австрия", заяви Зеехофер пред журналисти, напускайки централата на ХДС в Берлин. 

"Това много твърдо споразумение, което отговаря на моите идеи, ми позволява да продължа да ръководя федералното министерство на вътрешните работи", добави Зеехофер. В неделя той заплаши да подаде оставка, ако не бъде намерен компромис с канцлера, но в крайна сметка промени намерението си и предложи последен опит за преговори. 

Миналия месец Зеехофер обяви, че смята да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС. Меркел обаче се противопостави на предлагания от него едностранен контрол на границите и заяви, че трябва да бъде намерено общо европейско решение за намаляване на вторичната миграция. Канцлерът изтъкна, че подобни едностранни решения ще създадат проблеми със съседите на Германия и ще подкопаят солидарността в Европейския съюз. 

Споразумението предвижда занапред търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, да бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а не да бъдат разпределяни в центрове в цялата страна. След проучване на техните досиета те ще бъдат връщани в страните, откъдето са дошли. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни.  

Третият партньор в правителствената коалиция, Социалдемократическата партия, трябва обаче също да каже дали приема условията на това споразумение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във