Банкеръ Daily

Свят

Меркел и Оланд отстъпиха пред ключово британско условие за оставане в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласили на частични отстъпки за Лондон по най-спорната точка от програмата за реформи в британските отношения с Брюксел. Вестник "Дейли телеграф" съобщи днес, че те са предложили на премиера Дейвид Камерън достъпът на мигрантите от ЕС до социални плащания и привилегии във Великобритания да бъде ограничен за период от три години, предаде ТАСС.
Двамата европейски лидери са предложили компромисен вариант в опит да спасят усилията на Камерън за преразглеждане на отношенията между Лондон и Брюксел, както и да получат гаранция, че Великобритания няма да излезе от Европейския съюз, се посочва в материала на вестника. Изданието пише, че преди Оланд е бил яростен критик на инициативата на Лондон и напълно е отхвърлял подобно ограничение. Сега обаче по въпроса за отстъпките Камерън координира позицията си с Меркел.
"Тази новост ще позволи на Камерън да заяви, че преговорите му за преразглеждане на отношенията (с ЕС) до голяма степен са били успешни. Но евроскептиците (във Великобритания) ще кажат, че обещанието на Камерън да бъде блокиран достъпът на мигрантите от ЕС до (социални) привилегии за четири години е било крайъгълен камък в стратегията", пише "Дейли телеграф".
Изданието посочва обаче, че "Даунинг стрийт" се отнася благосклонно към предложението на ръководителите на Германия и Франция. Канцеларията на британския премиер сега ще се постарае да докаже, че тригодишно ограничение ще намали миграцията точно толкова, колкото и четиригодишно, допълва "Дейли телеграф".

Facebook logo
Бъдете с нас и във