Банкеръ Weekly

Очакване

Меркел и Макрон си дадоха по рамо в името на Европа

Лидерска хармония

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон потърсиха решение за най-наболелите въпроси, засягащи Европейския съюз - реформата на еврозоната и проблема с миграцията. Детайлите за конкретните стъпки в двете посоки тепърва ще се уточняват на предстоящите срещи на високо равнище, но е ясно, че и Париж, и Берлин направиха компромиси, за да стигнат до съгласие.

"Най-общо казано, отворихме нова глава", заяви Ангела Меркел на общата пресконференция с Макрон пред замъка Мезеберг в околностите на Берлин, където двамата разговаряха. Целта ни е да предотвратим разделението на Европа, изтъкна канцлерката.

Най-забележителният резултат от срещата е съгласието за създаване на общ бюджет на еврозоната - нещо, за което Германия дълго се съпротивляваше. Според проекта той ще се попълва чрез национално финансиране, постъпления от данъци върху финансовите транзакции и европейски фондове. Главната цел на бюджета, който би трябвало да влезе в сила от 2021-а, ще е да финансира инвестиции и конвергенцията, посочи Меркел, а Макрон уточни, че той ще има "управление", вероятно визирайки поста европейски финансов министър. Двамата лидери съобщиха още, че до края на годината ще бъде изработен по-детайлен план.

Идеята за бюджет на еврозоната се обсъжда от времето на финансовата криза, която сериозно застраши общата европейска валута. Според много икономисти един такъв инструмент би могъл да предотвратява бъдещи кризи и да доведе до по-добра кохезия вътре в еврозоната. По-богатите страни от блока и на първо място Германия обаче се отнасят с резерви към идеята.

Макар че никой не съобщи дори и приблизителни размери на бюджета, той вероятно ще е значително по-скромен, отколкото Макрон първоначално предлагаше. Когато лансираше предложението си, френският президент говореше за стотици милиарди евро, но след срещата на 19 юни Меркел спомена, че очаква сумата на милиардите да е двуцифрена, и то в долния порядък на двуцифрените числа.

Лидерите на Франция и Германия обявиха съгласие и за създаването на Европейски валутен фонд, който ще замени настоящия Европейски механизъм за стабилност, приет през 2012-а заради кризата. Новата структура ще подпомага членовете на валутния съюз при затруднения.

Меркел и Макрон заявиха, че са се разбрали и по една от ключовите теми, които разместиха дневния ред в Европейския съюз през последните седмици - за миграцията. "Искаме солидарност между държавите по мигрантския въпрос", отбеляза Меркел, допълвайки, че са постигнали съгласие с Макрон да намалят незаконната имиграция. Европейският съюз се нуждае от европейски отговор на предизвикателството с миграцията, призова пък Макрон. Като жест на добра воля той се ангажира страната му да приема обратно от Германия бежанци, които са били регистрирани най-напред във Франция.

Компромисите между френския и германския лидер могат да се обяснят с това, че и двамата имаха нужда от подкрепа по важни за тях теми. Позициите на Меркел са отслабени, след като лидерът на баварския Християнсоциален съюз и германски вътрешен министър Хорст Зеехофер й даде срок до края на месеца да намери изход от проблема с мигрантите. Макрон от своя страна не можеше да реализира предложенията си за реформи в еврозоната без съгласието на германската канцлерка, която досега отговаряше уклончиво.

Проблемът с мигрантите ще бъде дискутиран на извънредната среща на върха, свикана специално заради него на 24 юни, в която ще участват Авcтpия, Бългаpия, Геpмания, Гъpция, Иcпания, Италия, Малта и Фpанция. Очаква се както миграцията, така и реформите в еврозоната да са водещи теми на планирания за 28 и 29 юни Европейски съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във