Банкеръ Weekly

Свят

Международната общност отпуска 500 млн. долара за ЦАР

Близо половин милиард долара ще бъдат отпуснати за справянето с хуманитарната криза в Централноафриканската Република. Това бе договорено по време на днешната среща на високо равнище, проведена в Брюксел. На срещата присъстваха представители на Европейската комисия, Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН, и международните донори като САЩ, Световната банка и Африканската банка за развитие.

Една част от финансирането в размер на 150 млн. евро ще бъде използвана за справяне с хуманитарната криза и директни интервенции за спасяване на населението, а останалите 200 млн. евро ще бъдат насочени към стабилизиране на страната в средносрочен план. Така общата стойност на помощта, договорена по време на срещата е 366 млн. евро (496 млн. долара). Чрез парите ще бъдат покрити разходите за нуждите на населението от първа необходимост като убежища, храна, вода, лекарства, здравеопазване и хигиена.

Европейската комисия увеличава приноса си с 45 млн. евро.

"Жителите на ЦАР са изправени пред мащабна хуманитарна трагедия и техните страдания са наистина ужасяващи. Международната хуманитарна общност, която се събира днес в Брюксел, е решена да засили помощта и да подсигури неотложните нужди на най-уязвимите", заяви европейският комисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във