Банкеръ Daily

Свят

Международната космическа станция може да остане без екипаж

Международната космическа станция може да остане без екипаж - предвиден е режим на консервация, но специалистите ще се постараят това да бъде избегнато. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на Роскосмос по пилотираните програми Сергей Крикальов, цитиран от ТАСС.

Вчера астронавтите Ник Хейг и Алексей Овчинин кацнаха аварийно с руския космически кораб "Союз" МС-10 и това може да има сериозни дълготрайни последствия. Хейг и Овчинин обаче бяха принудени да направят аварийно кацане, след като двигателя на ракетата претърпя авария по време на изстрелването от космодрума "Байконур" в Казахстан. Двамата астронавти оцеляха при кацането, без да пострадат и след това се завърнаха в космическия тренировъчен център в Стар Сини близо до Москва.  

Руската космическа агенция "Роскосмос" ще замрази всички изстрелвания на ракети от този тип, докато трае разследването на инцидента. По този начин тя прекъсва за неопределено време единствения начин за превоз на нови екипажи до Международната космическа станция (МКС), където в момента има трима астронавти -германецът Александър Герст, руснакът Сергей Прокопиев и американката Серена Анунион-Кансейор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във