Банкеръ Daily

Свят

Мей зове консерваторите към единство преди вот за Брексит

 

Британската министър-председателка Тереза Мей настоява враждуващите законодатели консерватори да се обединят и да предотвратят загуба на правителството при ключовото гласуване на главния законопроект за Брексит, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът за оттегляне от Европейския съюз, с който трябва да се извърши излизането на Великобритания от общността, премина трудно парламентарни обсъждания. Камарата на лордовете внесе 15 поправки, за да смекчи условията на британското напускане на ЕС.

Днес и утре британското правителство ще се опита да отмени тези промени при гласуване в Камарата на общините. Кабинетът обаче е изправен пред потенциален бунт на някои депутати консерватори, които искат да запазят тесните връзки с ЕС, след като Великобритания го напусне през март 2019 г.

На среща с парламентарната група на консерваторите в Камарата на общините Мей прикани съпартийците си да проявят единство и да гласуват против промените в нейния план за Брексит, като предупреди депутатите, че тези промени биха затруднили преговорите й с ЕС, предаде Ройтерс.

Британското правителство е най-уязвимо по въведената от Камарата на лордовете поправка за промяна на т. нар. "смислен вот" по окончателното споразумение, с която на долната камара на парламента се дават повече правомощия да определи "насоката" на правителството при отхвърляне на споразумението. По тази поправка ще има дебати днес.

В сряда пък Мей ще бъде подложена на изпитание от бунтовниците в партията си по ангажимента за излизане от общия пазар и митническия съюз на ЕС, което ще се отрази на бъдещите търговски отношения на Великобритания за дълги години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във