Банкеръ Daily

Свят

Мей загуби ключово гласуване в парламента

Британският премиер Тереза Мей загуби само с четири гласа ключово гласуване в парламента за Брексит заради бунт на част от собствения й консервативен лагер, изложил на показ слабостта на Мей в навечерието на европейска среща на върха, предаде Франс прес.

Поправка в законопроекта на Мей за асимилиране на правото на Европейския съюз от британското право беше приета снощи с 309 гласа срещу 305 гласа "против", след като десетина разбунтували се членове на парламента от Консервативната партия на министър-председателката заявиха намерението си да гласуват против правителството, посочва ДПА.

Поправката, внесена от депутат от консервативното мнозинство - бившия главен прокурор Доминик Грийв, предвижда окончателното споразумение с Брюксел за Брексит да бъде ратифицирано от гласуване на парламента със задължителен характер.

Според разбунтувалите се става въпрос за запазване на парламентарния суверенитет.

Британското правителство изрази разочарование от гласуването в парламента, но каза, че няма да спре юридическата подготовка за излизането на Великобритания от ЕС, посочва Ройтерс.

"Разочаровани сме, че парламентът гласува в подкрепа на тази поправка въпреки убедителните гаранции, които представихме", отбеляза в изявление правителствена говорителка.

Поправката няма да ни попречи да подготвим набора от закони за деня на раздялата. Сега ще определим дали са необходими още промени в законопроекта за Брексит, за да сме сигурни, че той ще изпълни основната си цел, допълни говорителката.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във