Банкеръ Daily

Свят

Мей: Великобритания е готова за ново партньорство с ЕС

Великобритания ще опита да установи ново, позитивно и конструктивно партньорство с Европейския съюз по време на преговорите за напускане, но "Брексит" няма как да означава членство в единния пазар, заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.

Великобритания не иска да е наполовина вътре, наполовина вън от ЕС. Вместо това ще опитаме да си осигурим възможно най-голям достъп до единния пазар, каза Мей в днешната си реч пред парламента в Лондон, в която изложи стратегията на правителството си за Брекзит. Тя обеща да опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока.

Резултатите от преговорите за излизане на Великобритания от 28-членния блок ще бъдат внесени в парламента, а двете му камари ще се произнесат по окончателното споразумение, което преговорните делегации постигнат, предаде Франс прес.

Искам Обединеното кралство да излезе от този период на промени по-силно, по-справедливо и по-единно. Искам да бъдем сигурна, благоденстваща, толерантна страна, притегателна сила за международния талант, каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Британският премиер каза, че Великобритания трябва да бъде най-добрият приятел и съсед на европейските си партньори, но амбициите й трябва да се простират отвъд границите на континента, да гради връзки със стари приятели и нови партньори по света.

Тя обеща, че гражданите на ЕС ще продължат да са добре дошли на острова, но Лондон ще може да контролира броя на хората, идващи от страните - членки на блока, предаде Асошиейтед прес. Успехът на ЕС е в интерес на Обединеното кралство. Вотът на британците за напускането на блока не е отхвърляне на общите ни ценности, нито опит да се навреди на ЕС, каза Мей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във