Банкеръ Daily

Свят

Мей се среща с Юнкер за промени в сделката за Брексит

Тереза Мей ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел в четвъртък, след двудневно пътуване до Северна Ирландия, където ще се опита да срещне подкрепа за промени в споразумението за Брексит. В столицата на ЕС Мей ще разговаря и с Мишел Барние - главния преговарящ от страна на Евросъюза.

Според нейния говорител на заседанието на британското правителство във вторник (5 февруари) Тереза Мей категорично е заявила, че няма да организира нов референдум за Брексит. Това по думите й е било ясното послание на парламента. Мей е настояла също така да не се стига до отлагане на Брексит, а Великобритания да напусне ЕС по план - на 29 март. Правителството планира съвсем скоро да проведе значим парламентарен вот за Брексит. 

Говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че на срещата Мей ще представи вижданията си за предстоящите събития около Брексит. Категоричната позиция на ЕК е, че споразумението няма да бъде променяно.  

Неразбориите около развода с ЕС вече се отразяват негативно на британската икономика. Министърът на икономиката Грег Кларк предупреди парламента, че Брексит ограничава инвестициите, след като "Нисан" прекрати плановете за разширяване на своето производство в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във