Банкеръ Daily

"Файненшъл таймс":

Мей предлага да плати 20 млрд. евро за излизане от ЕС

Британският премиер Тереза Мей ще предложи Лондон да плати на Европейския съюз най-малко 20 милиарда евро за излизането на Великобритания от съюза, твърдят запознати източници, цитирани от британския в. "Файненшъл таймс".

Оливър Робинс, съветник на Мей по въпросите на ЕС, е информирал европейските си колеги, че се очаква министър-председателката да огласи официално това предложение в реч на 22 септември в италианския град Флоренция, в която ще очертае вижданията си за "специално партньорство" с Евросъюза след Брексит, предаде БТА.

До момента Обединеното кралство не е конкретизирало сума, която смята да изплати на ЕС за уреждане на сметките си след напускането на блока, което по план би трябвало да стане на 29 март 2019 г., посочва Франс прес.

Макар Брюксел също да не е посочвал определена сума, редица висши представители на ЕС са отбелязвали, че британците ще трябва да платят между 60 и 100 млрд. евро.

Според документи на Европейската комисия и Европарламента нетната вноска на Лондон в бюджета на ЕС за 2015 г. (последната налична цифра) възлиза на 10,75 млрд. евро.

При това положение споменатите 20 млрд. евро ще представляват само сумата, дължима от британците за покриване на задълженията им към бюджета на ЕС, гласуван за седем години до 2020 г.

Изплащането на тази сума обаче няма да уреди всички британски финансови ангажименти към ЕС, отбелязва цитиран от "Файненшъл таймс" европейски висш дипломат.

Съветниците на Тереза Мей не са коментирали изнесената във вестника информация. Досега британското правителство изчаква ЕС да назове сума, преди да даде отговора си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във