Банкеръ Daily

Свят

Мей обеща уседналост за гражданите на ЕС на Острова

Британският премиер Тереза Мей е предложила в Брюксел на останалите европейски лидери споразумение за статута на техните граждани в Обединеното кралство, което тя самата окачествила като "справедливо". Мей посочила още, че не иска никой да си тръгва от Великобритания заради излизането от ЕС, нито семейства да се налага да бъдат разделяни, предаде Ройтерс.

Мей представила плана - за който много хора в нейната партия се надяват, че чрез него ще бъде намалена имиграцията - и след това си тръгнала от срещата. Останалите лидери продължили да обсъждат въпроса за излизането на Обединеното кралство без нея.

Според казаното от Мей тя искала да внесе сигурност в обстановката, като е заявила, че гражданите на ЕС няма да бъдат карани да напускат кралството при излизането от съюза, както и че всички граждани на ЕС, пребиваващи законно на британска територия към момента на Брексит, ще могат да уредят статута си.

Тя също така предвижда да бъде предложено на гражданите на ЕС, които пребивават във Великобритания от поне пет години, да могат - до определена, но неуточнена дата - да кандидатстват за нова категория статут на уседналост. По силата на този статут те ще бъдат третирани като британски граждани, що се отнася до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии. Гражданите на ЕС, на които не им достигат години в Обединеното кралство, ще получат право да съберат изискуемите години на пребиваване, за да придобият този статут. Британските власти вероятно ще дадат и толеранс най-вероятно за период до две години, в който хората ще могат да уредят статута си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във