Банкеръ Daily

Свят

Мей няма търпение да обясни на Тръмп за Брексит

Британският премиер Тереза Мей с нетърпение очаква разговорите си с президента на САЩ Доналд Тръмп, за да му обясни преговорната позиция на своята страна по Брексит, каза нейният говорител, цитиран от ДПА. 

Агенцията припомня, че Тръмп разкритикува плановете на Мей в интервю за в. "Сън". 

Американският президент каза, че така желаното от британския премиер споразумение за свободна търговия със САЩ може да се окаже невъзможно, ако предложенията на Мей за връзките с ЕС след Брекзита бъдат приети. 

Интервюто на Тръмп бе публикувано броени часове преди разговорите между двамата лидери. В него американският президент каза, че вариантът за "мек Брексит", изложен в съгласуваната от правителството на Мей Бяла книга, ще погребе бъдещото споразумение за свободна търговия между двете страни. 

Бялата книга, представена вчера след дълго забавяне, излага на 98 страници плана на Великобритания за бъдещите й отношения с Европейския съюз, след като тя излезе от него. 

Основните принципи, изложени в документа, бяха одобрени на заседание на британското правителство на 6 юли. Двама ключови членове на кабинета - министърът на външните работи Борис Джонсън и колегата му по въпросите на Брексит Дейвид Дейвис, обаче подадоха оставка, защото смятат, че този план предвижда твърде големи отстъпки пред Брюксел и противоречи на волята на мнозинството от британците, изразена на референдума през 2016 г., припомня ДПА. 

В интервюто си за "Сън" Тръмп заяви, че съжалява за оттеглянето на Джонсън, и изрази надежда той да се върне в даден момент. Президентът на САЩ дори си позволи да каже, че според него Борис Джонсън би бил "страхотен премиер", който "има необходимите способности да успее". 

Лейбъристката партия разкритикува президента на САЩ за отношението му към британския премиер консерватор, предаде Асошиейтед прес.

Говорителката на основната опозиционна сила във Великобритания по външнополитическите въпроси Емили Торнбъри заяви, че е изключително грубо от страна на Доналд Тръмп да се държи по този начин. "Тя е неговият домакин. Как го е възпитавала майка му? Човек не бива да се държи по този начин", каза Торнбъри пред телевизия Ай Ти Ви тази сутрин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във