Банкеръ Daily

Свят

Мей и Юнкер се разбраха да ускорят преговорите за Брексит

Британската министър-председателка Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха съгласие на работна вечеря в Брюксел, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС трябва да бъдат ускорени, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В обща декларация двамата заявиха, че в двучасовата конструктивна и приятелска среща те са направили преглед на напредъка в досегашните преговори и са единодушни, че тези усилия трябва да бъдат ускорени в идните месеци.

Срещата на Мей и Юнкер бе обявена по-малко от 24 часа предварително. На нея присъстваха и главните преговарящи от двете страни - британският министър за Брексит Дейвид Дейвис и Мишел Барние от страна на ЕС. Журналистите бяха държани на разстояние и за разговорите не бе дадена никаква друга информация освен общата декларация от шест изречения, посочва Ройтерс. В нея се посочва освен това общият интерес да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, както и общата работа за засилване на сигурността на гражданите в Европа и конкретно в борбата с тероризма.

Мей и Юнкер вечеряха заедно три дни преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, когато европейските лидери трябва да решат дали преговарящите за Брексит могат да преминат към втората фаза, на която ще се обсъждат бъдещите търговски отношения между двете страни, при условие, че на досегашните разговори за условията на раздялата е постигнат достатъчен напредък.

От гледна точка на ЕС достатъчен напредък няма и вероятно 27-те ще отложат решението за срещата на върха през декември. Основният спорен въпрос е колко трябва да плати Великобритания за "развода". Според Брюксел сумата е между 60 и 100 милиарда евро, напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във