Банкеръ Daily

Свят

Мей без подкрепа от северноирландския си съюзник за сделката с ЕС

Британският премиер Тереза Мей остана без подкрепа от северноирландския си партньор за сделката с Европейския съюз за Брексит.  Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на Мей, категорично предупреди, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Брекзит, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. предпазен механизъм, предаде Ройтерс.

"Прах в очите е предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако  предпазният механизъм влезе в сила след Брексит", заяви говорителят за Брексит на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън.

Предназначението за този механизъм  е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка. 

"Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението", каза той.

Някои инвеститори и големи банки смятат, че сделката на Мей ще бъде отхвърлена при гласуването на 15 януари, но в крайна сметка ще бъде одобрено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във