Банкеръ Daily

Свят

Медведев: Приемането на Грузия в НАТО може да провокира страшен конфликт

Евентуално влизане на Грузия в НАТО "може да провокира страшен конфликт", предупреди руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за радио "Комерсант ФМ".

Според Медведев подобен конфликт и приемане на страната във военния блок са ненужни. 

Въоръженият конфликт между Грузия и отцепническа Южна Осетия през 2008 г., в който се намеси и Русия, можеше да бъде предотвратен, отбеляза също така руският министър-председател.

Петдневната война от 2008 г. доведе до признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от страна на Москва. Десет години след военната си агресия срещу Грузия Русия трябва да прекрати незаконната окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия и напълно да зачете териториалната цялост на кавказката страна, заяви през юни т. г. в резолюция Европейският парламент.

На 12 юли т. г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за пореден път потвърди намерението на пакта да приеме за член Грузия, но не уточни кога може да се случи това. Преди 10 години държавните лидери от алианса обещаха на среща в Букурещ Украйна и Грузия да станат след време негови членки.

Руският президент Владимир Путин е заявявал преди, че Русия би посрещнала "крайно отрицателно" евентуално включване на Грузия и Украйна, водещо до ново разширяване на НАТО, припомня ТАСС.

Повечето хора в Русия "не са простили на Грузия заради 2008 година", написа "Комерсант" в материал по повод 10-ата годишнина от петдневната руско-грузинска война, избухнала на 8 август 2008 г.

Според анкета на социологическия център "Левада" 23 на сто от жителите на Руската федерация са добре информирани за войната с Грузия, 56 на сто знаят някои неща за нея, но 18 процента от запитаните са чули за пръв път за тази война.

Антигрузинската пропаганда в Русия стигна върха си през 2008 г., напомня директорът на "Левада" Лев Гудков: "След приключването на конфликта за Грузия не се пишеха (в Русия, б. р.) нито лоши, нито добри неща. Медиите рязко ограничиха притока на каквито и да било сведения от тази страна".

Жителите на Русия започват да забравят войната с Грузия, защото е засенчена от събитията около Украйна, коментира политологът Ростислав Туровски.

Според анкетираните руски граждани, осведомени за конфликта, най-голяма вина за него носи ръководството на самата Грузия начело с тогавашния президент Михаил Саакашвили - това мнение споделят 34 на сто от участниците. Още 24 процента хвърлят вината върху САЩ и НАТО. Според други 20 на сто виновни са "всички по равно". Само 5 на сто сочат за виновни лидерите на Руската федерация, а 3 процента - ръководствата на грузинските отцепнически републики Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост бе призната от Москва след войната с Тбилиси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във