Банкеръ Daily

Свят

Макрон връща задължителната военна служба във Франция

Две десетилетия след като Франция отмени задължителната военна служба, тя ще бъде въведена отново, съобщи АФП. Това бе потвърдено от правителството.

Решението означава, че френският президент Еманюел Макрон ще спази едно от обещанията в предизборната си кампания. Макрон изненада всички в страната, след като преди година заяви, че ако бъде избран, ще направи задължително младите хора да прекарат поне един месец в армията "и да имат пряк досег с изискванията на военната служба".

Макрон оправда идеята си с нуждата от засилване на патриотизма и обединение в общество, където младите хора имат множество различия в представата си за света.

Тези предложения обаче доведоха и до негативни реакции в армията, която вече има достатъчно сериозни ангажименти с изпълнението на антитерористични мисии в Близкия изток и Западна Африка, както и да следи за потенциални джихадисти у дома.

Опозиционни партии и експерти предупредиха и за евентуалните разходи по обучението на около 800 000 младежи годишно. Миналата седмица министърът на отбраната Флоранс Парли заяви, че "военната служба все пак може и да не е задължителна", но говорителят на правителството Бенжамен Гриво потвърди, че планът на Макрон е за задължителна военна служба и президентът не се е отказал от идеята си.

През януари Макрон, който е първия френски президент, който не е служил в армията, настоя, че не се опитва да съживи традицията, която бе отменена от бившия президент Жак Ширак. Президентът заяви, че главната цел е да се създадат за младите мъже и жени "общи социални, културни и природни каузи, които да бъдат защитавани по всяко време". 

Правителството планира да изпробва плана през 2019.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във