Банкеръ Daily

Свят

Макрон и Тръмп: Европа трябва да внася повече пари в НАТО

Американският президент Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон заявиха, че Европа трябва да увеличи разходите си за отбрана. Лидерите се срещнаха в Париж ден след като Тръмп разкритикува идеята за обща европейска армия.

Доналд Тръмп пристигна във френската столица за събитията, отбелязващи края на Първата световна война. Той каза, че САЩ искат "силна Европа", но военната сметка се плаща до голяма степен от САЩ. Макрон изрази съгласие, казвайки, че Европа трябва да плаща повече в НАТО.

"Ние се нуждаем от много по-добро споделяне на тежестта в рамките на НАТО", посочи френският президент, цитиран от BBC. 

"Когато президентът Тръмп трябва да защитава едни от щатите на Съединените щати, той не иска от Франция, Германия или друга държава да го финансира, затова вярвам, че имаме нужда от повече инвестиции", добави Еманюел Макрон.

Показаното единство между Тръмп и Макрон идва въпреки по-ранното напрежение, предизвикано от френския лидер, който каза, че ЕС се нуждае от съвместна армия, която да се справи с заплахи от САЩ, Китай и Русия.

"Трябва да се защитим по отношение на Китай, Русия и дори Съединените американски щати - каза Макрон пред френската радиостанция Europe 1 във вторник - Искам да изградя истински диалог за сигурността с Русия, която е страна, която уважавам, европейска страна - но трябва да имаме Европа, която да се защити сама, без да разчита единствено на Съединените щати".

Тръмп реагира остро в Туитър: "Президентът Макрон току-що предложи Европа да изгради свои военни сили, за да се защити от САЩ, Китай и Русия.Това е обидно"
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във