Банкеръ Daily

Свят

Макрон и Матарела: Франция и Италия построиха заедно Европа

Френският президент Еманюел Макрон и италианският му колега Серджо Матарела "потвърдиха важното значение" на двустранните отношения, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Елисейския дворец.

Телефонният разговор се проведе вчера - в момент, когато отношенията между Франция и Италия са изключително обтегнати.

Макрон и Матарела "припомниха, че Франция и Италия, които построиха заедно Европа, имат специална отговорност да работят в съгласие в защита и за възраждане на Европейския съюз". Те "потвърдиха важното значение за всяка от двете страни на френско-италианската връзка, подхранвана от изключителни исторически, икономически, културни и човешки връзки".

В четвъртък Франция отзова посланика си в Италия в знак на протест срещу поредица от остри коментари на италиански лидери по адрес на френския президент и правителство - рядко срещана ескалация между две страни членки на ЕС, припомня Франс прес. "Капката, която преля чашата" за Париж, бе срещата на италианския вицепремиер Луиджи Ди Майо от антисистемното Движение "Пет звезди" с представители на френското протестно движение на "жълтите жилетки".

В понеделник обаче другият италиански вицепремиер, лидерът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини, се обяви за възстановяване на добрите отношения с Франция.

Телефонният разговор между френския и италианския президент е допълнителна стъпка към помирението между двете страни, отбелязва Франс прес.

Италианският премиер Джузепе Конте междувременно призова за солидарност със страната му, по-специално за справяне с прилива на мигранти, от трибуната на критично настроения Европейски парламент, предаде Франс прес.

Посрещнат враждебно от много от политическите групи в ЕП, Конте произнесе проевропейска реч, която обаче не бе лишена от критики по адрес на съюза.

"Европейският проект изглежда загуби от своята движеща сила", заяви Конте. Той изрази съжаление, че политиката на ЕС за справяне с икономическата криза "беше в служба само на икономиката", като по този начин "пропусна целта си".

Европейската политика "загуби контакт със своя народ" и се оказа "неспособна да разбере истинските нужди на общността", отбеляза Конте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във