Банкеръ Weekly

Свят

Лордовете удариха лошо Мей

Британският премиер Тереза Мей претърпя унизително поражение в Камарата на лордовете, която не прие нейния проект Великобритания да излезе от Европейския митнически съюз след напускането на Евросъюза. Камарата гласува с 348 гласа (при 225 против) за поправка в законопроекта на Мей за Брексит, изискваща министрите да дадат до края на октомври отчет какви усилия са положили за оставане в митническия съюз.

Мей, която се опитва да обедини своята Консервативна партия по въпроса за Брексит, е на мнение, че Великобритания трябва да напусне единния европейски пазар след излизането от Европейския съюз през следващата пролет, за да може Лондон сам да определя търговската си политика. Позициите й обаче не са подкрепяни единодушно нито в нейната партия, нито в парламента, което доведе до това, че Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство, й нанесе удар.

Дебатите около споразумението за излизане от общността се очертават като най-тежката вътрешнополитическа битка в Обединеното кралство. Тя ще се разрази през октомври или ноември, когато парламентът ще трябва да гласува финалния документ, който да бъде договорен с Брюксел. Депутатите тогава ще решат дали да подкрепят правителството, или да отхвърлят договорената сделка с риска Островът да излезе от ЕС на 29 март 2019-а без споразумение за бъдещите им отношения.

Очаква се поражението, което правителството понесе в Камарата на лордовете, да бъде последвано от други подобни удари през следващите седмици. След това проектозаконът ще се върне в Камарата на представителите, но за да бъде превърнат в закон, е необходимо да бъде одобрен и от двете камари на парламента.

Представителят на опозиционната Лейбъристка партия и министър за Брексит в нейния кабинет в сянка Кийр Стармър одобри гласуването и призова Тереза Мей да се вслуша в увеличаващите се гласове в полза на оставането в митническия съюз. Проевропейските представители на Консервативната партия до момента избягват открито да се бунтуват по въпроса за излизането от Европейския митнически съюз, но в близките месеци ще трябва да изяснят позициите си.

Оставянето в митническия съюз, в който стоките, влизащи в ЕС, след обмитяването си циркулират безпрепятствено в цялата територия на блока, би решило проблема с връщането на граничния контрол между британската област Северна Ирландия и Република Ирландия. Перспективата за установяването на "твърда" граница вече предизвиква страхове за крехкия мир на Острова.

Великобритания трябва да намери решение за ирландската граница или няма да има сделка за развод или преходен период, предупреди за пореден път на 18 април председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Решението на Великобритания за Брексит причини проблема и на Великобритания ще й се наложи да помогне за решаването му. Без решение няма да има споразумение за раздяла, нито преходен период", каза Туск пред Европейския парламент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във