Банкеръ Daily

Свят

Лондон представя днес закона за отмяна на Закона за Европейските общности

Британското консервативно правителство ще представи днес своя законопроект за отмяна на Закона за Европейските общности от 1972 г., с който европейските договори станаха част от британското национално право, съобщи АФП.

Законът за отмяна на законодателството на ЕС е важен етап от процеса по излизането на Обединеното кралство от блока на 28-те, отбелязва агенцията. Целта му е да позволи на страната да продължи да функционира нормално и да се избегне юридически вакуум, когато напусне ЕС. Теоретично това ще стане през март 2019 г. след края на преговорния процес с Брюксел.

Приемането му ще е от решаващо значение за бъдещето на Тереза Мей на премиерския пост и тест за способността й да договори компромис или да си осигури подкрепа от опозиционните партии, отбеляза на свой ред Ройтерс.

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви вчера, че засега отчита различия в позициите на Брюксел и Лондон по въпроса за правата на гражданите. Той поясни, че ЕС е несъгласен правата на европейските граждани във Великобритания да залегнат в местен закон, защото националните закони подлежат на промени.

Постигането на единодушие по гражданските права, финансовите задължения на Великобритания към ЕС и въпроса с границата с Ирландия е необходимо, за да се премине към втората част на преговорите - за бъдещите отношения. Постигането на споразумение по един или два от трите въпроса няма да бъде достатъчно, трите теми са неделими, обясни Барние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във