Банкеръ Daily

Според източник от Европейската комисия

Лондон няма да задейства "Брексит" преди другата есен

Европейската комисия не очаква британското правителство да подаде заявление за оттегляне от ЕС по силата на член 50 от Лисабонския договор на Съюза, докато не се проведат националните избори в Германия през есента на 2017 година, съобщи днес немският седмичник "Виртшафтсвохе", позовавайки се на неназован източник.

"Ако британските политици се позовават на член 50 от Европейския договор, те би трябвало да направят това след следващите парламентарни избори във Франция и Германия", посочва седмичникът, цитирайки свой анонимен източник от ЕК. В информацията на немското издание обаче не се споменава нито рангът на цитирания европейски служител, нито неговата или нейната област на експертиза.

"Ние (ЕК) не смятаме, че подаването на официално уведомление от страна на властите в Лондон ще стане факт през настоящата година, съобщава за "Виртшафтсвохе" цитираният неназован официален европейски представител.

Трябва да се има предвид, че следващите френските парламентарни избори вероятно ще се проведат през следващия юни, а изборите в Германия - през септември 2017 година.

Същият европейски представител отбеляза пред изданието, че "който и да е британски премиер, който ще подаде официална молба за напускане на ЕС, ще бъде в по-слаба позиция".

Чак след официалното активиране на член 50 от Лисабонския договор стартира двугодишен период на преговори във връзка с оттеглянето на дадена страна от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във