Банкеръ Daily

Свят

Лондон е готов да плати 40 милиарда евро за излизането си

Великобритания е готова да плати на Брюксел до 40 милиарда евро в рамките на споразумение за излизането си от ЕС, съобщи Ройтерс.  Агенцията цитира публикация в "Дейли Телеграф", която се позовава на три неназовани правителствени източника.

Според публикацията Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС. От своя страна Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен прогрес по уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение.

В събота бе съобщено също, че британските власти планират да издават двегодишни работни визи на мигранти от ЕС на възраст до 30 години, съобщава в. "Телеграф" като се позовава на независимия консултативен комитет по миграцията.

Експертите съветват британските власти да следват примера на Австралия, Нова Зеландия и Канада и да предоставят на мигранти на възраст от 18 до 30 години преференциален статут.
 
"За това има редица причини: младите мигранти имат пред себе си повече време, в което ще работят, затова е по-вероятно те да допринесат за доходите на държавата, освен това те по-успешно ще се интегрират", смятат британските експерти.

Преговорите за Брекзита започнаха през юни по три въпроса: бъдещите права на европейските граждани, живеещи във Великобритания, финансовите аспекти на Брекзита и въпроса за ирландската граница.
 
Според европейски дипломатически източници диалогът може да се проточи поради липса на яснота от британска страна, което може да попречи на началото на разговорите за започване на преговори за бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Брекзит. Тези разговори са предвидени за октомври.
   

Facebook logo
Бъдете с нас и във