Банкеръ Daily

Свят

Лондон: До седем седмици споразумение с ЕС за преходния период след Брексита

Британският премиер Тереза Мей каза днес, че споразумение с ЕС за преходен период след Брексита ще бъде договорено до седем седмици, предаде Ройтерс. Така тя се опита да разсее опасенията, че такова споразумение ще отнеме повече време и ще провали графика на целия преговорен процес с Брюксел. 

ЕС предложи на Лондон запазване на съществуващото положение в преходния период след Брексита (фиксиран за края на март 2019 г.), който да продължи до края на 2020 г. Двете преговарящи страни са си поставили за цел да постигнат такова споразумение до края на март и то да стане част от окончателното споразумение за развода, което се очаква да бъде постигнато по-късно тази година, съобщи БТА. 

В управляващата Консервативна партия на Мей обаче има разногласия по някои детайли, като например статута на гражданите на ЕС през прехода и обхвата на юрисдикцията на Европейския съд. 

Много бизнесмени и банки се опасяват, че битка за условията на прехода може да забави и дори да провали постигането на окончателното споразумение само месеци преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март догодина. "До седем седмици ще имаме споразумение с Европейския съюз", каза Мей пред Би Би Си в интервю, дадено от нея в Китай. Според нея такъв е графикът, предложен от ЕС. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във