Банкеръ Weekly

Свят

Лондон без шансове след Брексит

Мишел Барние

Единственият реалистичен вариант за търговско споразумение с Великобритания след излизането й от Европейския съюз е по модела на договора за свободна търговия с Канада, показват документи, подготвени от главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, с които са се запознали от "Политико". Така надеждите на британския премиер Тереза Мей за по-широко споразумение, изготвено специално за случая, ще бъдат попарени, съобщава изданието.

Приемането на търговско споразумение от типа на канадското ще е голям провал за Мей, която сама признава, че договорът между Брюксел и Канада е на много по-ниско ниво от сегашните позиции на Великобритания в единния европейски пазар. По време на речта си във Флоренция през септември Мей посочи, че "в сравнение с това, което сега имаме между Великобритания и Европейския съюз, споразумение от канадски тип ще означава такова ограничаване на взаимния достъп до пазарите ни, от което няма да спечели никоя от икономиките ни".

Макар че договорът с Отава почти елиминира митническите тарифи, той е далече от общия пазар, хармонизирането на регулациите и свободното движение в Обединена Европа. Търговията с хранителни продукти например е ограничена от квоти и фитосанитарен контрол.

Документът, представен пред екипа на Барние на 14 ноември за предварително обсъждане на "рамките на бъдещото партньорство", показва какви са съображенията на главния преговарящ достъпът на Великобритания до единния пазар да бъде ограничен. Според него британското искане за "регулаторна автономия", както и отказът на Лондон да се съобразява с решенията на Европейския съд, означават, че Великобритания "не е съвместима" като партньор в рамките на Евросъюза. Исканите от Острова спогодби за "единен пазар в определени области" и "еволюция на регулаторните рамки" не биха били допустими според европейското законодателство. Следователно единственият оставащ възможен вариант е да се търси "стандартно споразумение за свободна търговия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във