Банкеръ Weekly

Свят

Льо Пен заплаши с "Фрексит"

Лидерката на френската крайнодясна партия Национален фронт и вероятен кандидат на президентските избори през 2017 г. Марин Льо Пен открито заяви, че ще се бори за излизането на Франция от еврозоната. В интервю, което даде в централата на партията си в парижкото предградие Нантер, Льо Пен каза, че излизането на Гърция от еврозоната е неизбежно и че ако зависи от нея, Франция би трябвало скоро да я последва. "Може да спечелим няколко месеца отсрочка, но проблемите ще се върнат с нова сила - обяви националистката. - Днес говорим за "Грексит", утре ще е "Брексит" (британското излизане от ЕС), а вдругиден идва ред на "Фрексит".

Четиридесет и шест годишната Льо Пен в момента води в предпочитанията на французите за кандидат, когото биха подкрепили на първия тур на следващия вот за държавен глава, като оставя зад себе си сегашния президент Франсоа Оланд, бившия Никола Саркози и сегашния премиер Манюел Валс. От четиримата фаворити за най-висшия пост тя е единственият, който призовава за отказ на Франция от общоевропейската валута, като вероятно разчита, че както кризата в Гърция, така и предстоящият британски референдум за излизане от общността ще наклонят към нея симпатиите на гласоподавателите.

"Ще се превърна в Мадам "Фрексит", ако Европейският съюз не ни върне монетарния, законодателния, териториалния и бюджетния суверенитет", заплаши Льо Пен. При това председателката на Националния фронт даде да се разбере, че предпочита общата европейска валута да бъде ликвидирана в пълен ред, като Франция и Германия седнат около масата за преговори и заедно сложат край на 15-годишния валутен съюз.

Откакто наследи баща си Жан-Мари Льо Пен начело на организацията през 2011-а, нейният лидер не пести усилия да я извади от редиците на маргиналите и да й намери място сред нормалните политически сили. На президентските избори през 2012-а тя се класира на трето място, а в момента за първи път от 1997-а във френската Национална асамблея партията й е представена от двама депутати.

Без съмнение, високата безработица, мъчително бавното икономическо възстановяване и непрестанно прииждащите вълни от имигранти предимно от Африка правят крайната десница все по-привлекателна в очите на френските избиратели, коментира агенция "Блумбърг". Дори германският канцлер Ангела Меркел изрази тревога от подкрепата, която Льо Пен би могла да получи през 2017-а, и от ефекта й върху френската икономическа политика.

"Тя е напълно наясно, че ако Франция напусне, с еврото е свършено", коментира националистката. Макар досега да не е представила детайлен план как ще изведе страната си от еврозоната, Льо Пен изразява убеденост, че когато това стане, Франция няма да бъде изключена от капиталовите пазари, нито инвеститорите ще започнат да я заобикалят.

Наистина, още е рано за прогнози, но проучванията поне засега не показват желание у повечето французи да подкрепят Льо Пен и на един евентуален втори тур и да я изпратят в Елисейския дворец. Същото обаче важи и за основните й конкуренти - 77% от запитаните са посочили, че не искат преизбирането на Оланд, 72% не искат и Саркози.

Междувременно лидерката на националистите прави всичко възможно, за да привлече гласове от десницата и центъра, като публично се дистанцира от антисемитизма и отричането на Холокоста,  присъщи на предишното партийно ръководство и по-специално на баща й. Дъщерята се фокусира върху реториката срещу еврото, имигрантите и радикалния ислям - теми, по които все повече французи са чувствителни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във