Банкеръ Daily

Свят

Льо Пен: Спирането на парите за партията ми ще я доведе до гибел

Френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен изрази вчера недоволство от решението на френски съд да задържи плащането на обществена субсидия за партията й "Националния сбор" предаде Асошиейтед прес. Според нея решението може да доведе до "сигурна гибел" за организацията.

В петък двама съдии са решили да задържат плащане на стойност 2 милиона евро, равняващо се на близо половината от годишната субсидия от 4,5 милиона евро. Средствата трябваше да бъдат изплатени в понеделник.

Съдиите взеха това решение на фона на разследване дали е имало злоупотреба със средства на Европейския парламент, платени за предполагаеми фиктивни помощници на евродепутати, отбелязва Франс прес.

В неправилно използване на подобни средства бяха обвинени и политици от други френски партии, подчертава АП.

Льо Пен заяви, че субсидията вече е била забавена с шест месеца и е била от жизненоважно значение, за да може "Националния сбор" да покрие текущите си разходи, особено заплати и наеми. Според нея решението за спирането на плащането се равнява на "желание да бъде ликвидиране главната опозиционна партия".

Льо Пен заяви в отворено писмо до поддръжниците на партията си, че решението на съдиите е политически мотивирано. Тя добави, че партията има средства да функционира само до края на август и заяви, че тази вечер ще бъде създаден сайт за финансовото й спасяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във