Банкеръ Weekly

Свят

Льо Пен призова да се разруши ЕС

Председателката на френския крайнодеснен Национален фронт (НФ) Марин льо Пен пожела Европейският съюз да се срине и призова французите да допринесат за това, ако е възможно, предаде Франс прес.

"Как да подобрим ЕС? Първо трябва да го разрушим", заяви Льо Пен на среща с представители на англоезични медии край Париж.

Европейският съюз не е в състояние да се реформира в сегашния си вид, допълни политическата лидерка, която иска да направи НФ първа политическа сила във Франция на изборите за Европейски парламент през май.

Трябва да изчакаме всичко това да се срине, да му помогнем, ако може, за да излъчим проект за Европа на свободните държави, какъвто всъщност е бил замисълът на ген. Дьо Гол, заяви тя.

Лидерката на НФ смята, че този процес "минава през изчезването на повечето сегашни структури на ЕС".

Ролята, която ще играем ние, патриотите в Европейския парламент, е най-вече да блокираме всеки нов напредък, всяка допълнителна стъпка на този европейски федерален съюз, предупреди Льо Пен.

Сред 72-мата френски евродепутати, избрани на предишните европейски избори през 2009 г., трима са членове на НФ.

Крайнодясната партия ще излъчи кандидати в рекордни 500 града на общинските избори през март в опит да разбие господството на основните партии в общинските съвети, каза Льо Пен, цитирана от Ройтерс.

НФ се надява да се възползва от голямото разочарование от социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд и основната консервативна опозиция, за да привлече гласове на местните и европейските избори.

Това е краят на двуполюсния модел на френския политически живот, каза тя пред чуждестранните журналисти за системата, която от дълго време е доминирана от Френската социалистическа партия и Съюза за народно движение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във