Банкеръ Daily

Свят

Лидерът на ЕНП: Напредък за Брексит все още е възможен

Манфред Вебер

Напредъкът в бавно вървящите преговори за Брексит все още е възможен въпреки безизходицата заради неизпълненото от Великобритания искане на лидерите от ЕС за повече яснота за позициите й по основни въпроси. Това заяви лидерът на Европейската народна партия и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел Манфред Вебер, цитиран от ДПА.

"Моето впечатление е, че напредъкът в преговорите за Брексит все още е възможен", каза Вебер, който освен лидер на ЕНП е и представител на Християнсоциалния съюз, съюзниците на Меркел от Бавария. "Има воля за компромис", заяви още той в изказването си, което направи след среща в Лондон с британския премиер Тереза Мей.

Преди разговорите Вебер каза, че ще призове Мей даде разяснения по трите основни въпроса за излизането на Великобритания - правата на гражданите на ЕС, Северна Ирландия и сметката за напускането на съюза. Той каза, че ще отправи "две ясни послания" към британския премиер.

Първото по думите му е, че е налице желание за положителен подход към евро-британските отношения. "Искаме както да сме приятели и за в бъдеще, така и да не забравяме за Брексит." ЕС обаче има "ясни критерии" за Брексит, каза той.

По думите му е нужна сигурност за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, стабилност в мирния процес в Северна Ирландия и да бъде изяснен отвореният въпрос за сметките.

Вчера председателят на ЕНП заяви, че е малко вероятно лидерите от ЕС този месец да пристъпят към следващата фаза на преговорите за Брексит, при положение че остават по-малко от две седмици до крайния срок за постигане на напредък.

ЕС иска да види "достатъчен напредък" в разговорите по основните въпроси - правата на гражданите, финансовия въпрос и ирландската граница - преди да обсъжда как ще изглеждат отношенията с Великобритания във времената след 29 март 2019 г., когато тя напусне съюза.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във