Банкеръ Daily

Свят

Лавров: Санкциите на САЩ срещу Анкара и Москва са незаконни

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва е незаконна, предаде Ройтерс. 

Лавров, който говори на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара, посочи, че санкциите са начин за придобиване на нечестно предимство в световната търговия.

Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия, посочи Лавров, цитиран от ТАСС. 

А относно това как можем да преодолеем тези незаконни бариери и ограничения може да кажем, че използването на националните валути в двустранната търговия е една от основните задачи, които са си поставили президентите на Русия и Турция, каза руският външен министър. 

Злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му, посочи още Лавров след края на заседанието на посланиците и постоянните представители на Турция в международни организации. 

Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им), каза Лавров.

Мевлют Чавушоглу се обърна с призив към САЩ за връщане към диалога за решаване на проблемите в отношенията между Анкара и Вашингтон на съвместната пресконференция със Сергей Лавров.

За решаване на проблемите е необходимо да се върнем към диалога. Заплахи и натиск от страна на САЩ ще доведат само до хаос, посочи Чавушоглу. Той добави, че по делото с американския пастор Брънсън няма никакви промени.

Чавушоглу не изключи възможността от въвеждане от САЩ на санкции срещу всяка една европейска страна. Днес се въвеждат санкции по отношение на Турция, а утре те могат да бъдат използвани срещу всяка друга европейска държава. Ако САЩ искат да се запази уважението /към тях/ на международната сцена, то е нужно и да се отнасят с уважение към интересите на другите страни, подчерта той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във