Банкеръ Daily

Свят

Лавров към ЕС: Не правете със Сърбия същата грешка като с Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че с поставянето на Сърбия пред избора "или с Русия, или със Запада" Европейският съюз прави същата грешка, която е довела до украинската криза, разединявайки обществото в Украйна, предаде Танюг.

В интервю за телевизия Евронюз Лавров каза, че Сърбия има изключително добри отношения с ЕС и НАТО, а същевременно има и споразумение за свободна търговия с Русия, започнала е преговори за влизане в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз и поддържа контакти с Организацията на Договора за колективна сигурност.

"Смятам, че това е абсолютно нормален път за развитие на външните връзки на Сърбия", каза Лавров, като изрази надежда, че Западът е видял грешките, които е направил с Украйна, особено като се вземе предвид, че в тази страна в момента не управлява президентът, а "радикално военно течение".

Същевременно Лавров посочи, че ЕС води преговори със Сърбия по всички финансови, икономически и други въпроси, но също така й дава сигнали, че няма да я приеме за членка, докато не признае Косово и не приеме външната политика на ЕС, което предполага въвеждане на антируски санкции.

"В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. Ако погледнете, на Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия", каза руският министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във