Банкеръ Daily

Свят

Кризисен ден за коалицията в Германия

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

В Германия баварският Християнсоциален съюз решава дали да бъде приложен проектът за връщане на нелегалните мигранти на границата на Германия. Канцлерът Ангела Меркел е против тази едностранна мярка. Разривът може да застраши коалиционното правителство, съобщава БНТ.

Това е денят, в който се решава съдбата на Ангела Меркел и нейното правителство. Така най-четеният в Германия вестник "Билд" определи момента, в който баварският ХСС трябва да обяви дали да започне прилагането на план, изготвен от вътрешния министър Хорст Зеехофер. Той предвижда да се отхвърлят мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Искането на вътрешния министър Зеехофер предизвика разрив в отношенията му с канцлера Ангела Меркел и поставя под въпрос единството на правителството.

Според германски медии Християнсоциалният съюз е готов да даде на Меркел две седмици до заседанието на Европейския съвет на 28 и 29 юни, за да се постигне общоевропейско решение за мигрантите.

Канцлерът обяви, че ще се опита да организира отделна европейска среща на върха преди заседанието на Съвета. Нейната цел са двустранни договори за връщане на хора със страни като Италия и Гърция, които са основни входящи точки за имиграцията.

Самият Зеехофер заяви, че разривът между неговата баварска партия и канцлера Ангела Меркел е сериозен, но може да бъде преодолян - сигнал, че той може да направи компромис, за да избегне мащабна коалиционна криза.

През 2015 г. и 2016 г. в Германия пристигнаха повече от един милион кандидати за убежище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във