Банкеръ Daily

Свят

Кристалина Георгиева още има шанс за ООН

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева все още има шансове да оглави ООН, защото има зад гърба си силни лобита. Тя беше фаворит за поста преди българското правителство да номинира директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, пише американското издание Политико, позовавайки се на дипломати от ООН.

Имиджът на Бокова пострада сериозно след като в края на април изданията Дейли мейл и Форин полиси  публикуваха материали за съмнителни практики при назначаването на служители в организацията на ООН за опазване на културно наследство. Българката бе категорична, че не е нарушавала правилата.

Кристалина Георгиева може да бъде номинирана без да се налага България да оттегли кандидатурата на Ирина Бокова. Правилникът на организацията позволява тя да бъде предложена от друга държава.

Кандидатите за поста до момента са: Ирина Бокова, Весна Пусич, бивш външен министър на Хърватия, Наталия Герман, бивш външен министър на Молдова , Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия , Сърджан Керим, бивш външен министър на Македония, бившият държавен глава на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият върховен секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Всеки от кандидатите бе изслушан от посланиците на страните членки в рамките на „неформален диалог”, който за пръв път е публичен .

Вторият тур на изслушванията ще се състои през юни. През септември ще бъде спазена обичайната процедура, в която Съветът при закрити врати фактически избира новия генерален секретар, след което решението се гласува от Общото събрание на ООН.

Мандатът на сегашния генерален секретар Бан Ки Мун изтича в края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във