Банкеръ Daily

Свят

Кремъл обвини Вселенската патриаршия в сговор с Вашингтон

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с постоянните членове на Съвета за национална сигурност на Русия ситуацията около Руската православна църква в Украйна. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В същото време министърът на външните работи Сергей Лавров нарече решението на вселенския патриарх да признае независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия провокация с пряката публична подкрепа на Вашингтон. 

В петък Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните досега за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква, с което на практика започва подготовката за признаване след повече от 330 години на украинска православна църква, независима от Московската патриаршия.

"Вселенският патриарх Вартоломей предприема провокация спрямо украинската църква с пряката подкрепа на САЩ", заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Фигаро".

"Украинският патриархат не е обръщал гръб на Руската православна църква, защото Украинската православна църква към Московския патриархат е против провокациите, които сега подхваща Костантинополскит патриарх Вартоломей с пряката публична подкрепа на Вашингтон", казва Лавров.

Главата на Киевската патриаршия Филарет обяви, че смята в близките дни да свика Архиерейски събор с участието както на Киевската патриаршия, така и на представители на Украинската автокефална църква с митрополит Макарий и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. "Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх", добави той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във