Банкеръ Weekly

Свят

Крехката отбрана на Иран

Рохани потърси разбиране във Виена.

Иран внесе в Международния съд на ООН в Хага иск срещу Съединените щати във връзка с отново наложените икономически санкции. Техеран настоява съдът да нареди на Вашингтон временно да ги спре, преди да представи по-подробни аргументи за решението си. Макар че иранската страна се позова на двустранно споразумение от 1955-а, засягащо дружбата, икономическите отношения и консулските права, се очаква на предстоящото съдебно заседание САЩ да оспорят искането с аргумента, че съдът в Хага няма юрисдикция по въпроса. Връщането на американските санкции, отменени след сключването на споразумението за иранската ядрена програма през 2015-а, вероятно ще стане поетапно от август.

Стъпката на Иран е съпроводена с усилията му да си осигури международна подкрепа. През юли президентът Хасан Рохани посети Швейцария и Австрия в опит да запази търговските връзки с тези страни. Али Акбар Велаяти, който е съветник по международните въпроси на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей, пък отиде в Русия с цел потвърждаване на добрите отношения между Москва и Техеран. Предстои скоро Велаяти да отиде и в Китай. Междувременно ирански представители посетиха и Индия и Пакистан.

Въпреки усилията на иранската дипломация надеждите за привличане на ефективна подкрепа срещу американските санкции изглеждат по-скоро илюзорни. Показателна за това е неспособността на Европейския съюз да даде сигурност на компаниите си, работещи с ислямската република. На 16 юли шефката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини обяви, че общността отхвърля американското искане за икономическа изолация на Иран и приема юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми. Европейският блокиращ закон ще влезе в сила на 6 август, датата на първата група наказателни мерки. Целта на този регламент от 1996-а е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Самата Могерини обаче призна, че това е трудна задача, тъй като "Съединените щати имат немалка тежест в световната икономика".

"Не съм в състояние да кажа дали усилията ни ще са достатъчни, но правим каквото можем, за да избегнем смъртта на иранското ядрено споразумение, защото последиците за всички нас биха били пагубни", предупреди тя, сякаш предварително застраховайки се в случай на провал.

Според повечето експерти шансовете за успех наистина не са големи. Блокиращият статут има сила върху случващото се на територията на Евросъюза, но не може да попречи на Съединените щати да ударят американските клонове и активите на базирани в Европа компании. От друга страна, той не е в състояние да принуди европейските фирми да останат в Иран, а само да ги накара да си намерят други извинения за напускането му, които не са свързани с американските санкции. Показателно е поведението на френската "Тотал", която обяви, че ще прекрати операциите си в ислямската република, освен ако американското правителство не я изключи изрично от предвижданите мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във