Банкеръ Daily

Свят

Косово и Албания обединяват митниците си

Рамуш Харадинай

Правителствата на Косово и Албания на днешната съвместно заседание в Печ подписаха договори с които в следващите шест месеца ще се обединят митниците, ще бъдат премахнати митата и роумингът в комуникациите между двете страни.

На церемонията, проведена след съвместната сесия, министри на двете правителства подписаха общо девет споразумения и протоколи.

Очаквам икономиките на Косово и Албания да се обединят, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай, откривайки съвместното заседание с правителството на Албания, предаде Танюг.

Харадинай изрази увереност, че подписването на деветте споразумения и протоколи от Прищина и Тирана ще доведе до обединяване на икономиките на двете страни в близко бъдеще.

Албанският премиер Еди Рама заяви в началото на заседанието, че е разочарован от подхода на ЕС към косовската независимост и по въпроса за визовата либерализация за гражданите на Косово.

Рама подкрепи въвеждането от косовското правителство на увеличение на митата със сто процента върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Рама каза, че "митата трябва да бъдат 100 процента в северно Косово и нула процента на юг".

Увеличението със сто процента на митата е разумно политическо решение в отговор на несправедливото отношение на Сърбия към Прищина, често с подкрепата и на други европейски страни, каза Рама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във